Overslaan en ga direct naar de inhoud Direct naar de footer

Ontdek de KyK Bustour 2024

Een Reis vol Inspiratie en Verbinding

Welkom bij onze Bustour!

We nemen je mee op een leuke reis langs een paar van onze KyK-scholen. De Raad van Toezicht, GMR, directeuren en enkele servicebureau medewerkers reizen met ons mee in de bus. Tijdens deze tour krijgen ze een uniek kijkje in de wereld van onze scholen, waar elke school zichzelf op haar eigen unieke manier presenteert.

In de ochtend vertrok de bus vanaf het servicebureau van KyK naar de eerste tussenstop: Master Amiko in Sneek. Hierna vervolgde de bus zijn weg naar de Zwetteschool in Sneek en met als laatste stop It Pertoer in Weidum. Laten we samen deze reis verkennen!

 

Master Amiko: Een Warme Start voor Nieuwkomers

Onze eerste stop biedt een kijkje in de bruisende gemeenschap van Master Amiko. Het is een school voor nieuwkomers die woonachtig zijn in Súdwest Fryslân. Leerlingen leren hier de Nederlandse taal maar ook zeker vele andere vaardigheden. Het is belangrijk dat leerlingen zich veilig voelen en dus gaat hier veel aandacht naar uit. Vanuit deze veiligheid kunnen leerlingen leren, ze komen namelijk vaak uit situaties die niet veilig waren. Het doel is om de leerlingen een stevige basis te bieden zodat ze kunnen instromen in een reguliere groep op een school bij hen in de buurt. Tijdens ons bezoek hebben we zelf ervaren hoe uitdagend het kan zijn om een nieuwe taal te leren, vooral als je niet bekend bent met de taal en de woorden niet kunt lezen. Dit besef kwam sterk naar voren toen bijvoorbeeld Yared, een van de leerlingen, zijn klasgenoten en ons enkele woorden Tigrinya probeerde bij te brengen.

Het was inspirerend en prachtig om te zien hoe de kinderen elkaar bijstaan en hoe bevlogen en betrokken de medewerkers van deze school zijn bij de ontwikkeling van de kinderen.

Wist je dat? Bij Master Amiko mogen leerlingen hun thuistaal spreken, starten bijna dagelijks nieuwe leerlingen en de school heeft twee locaties.

"Een school voor nieuwkomers van 4-12 jaar. Verbinding met Nederland en met elkaar."

Zwetteschool: Samen Groeien in Wie We Zijn

Vervolgens brengen we een bezoek aan de Zwetteschool. Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door een team van enthousiaste mensen. Eef, de directeur, liet ons zien hoe binnen de school verbinding een centrale rol speelt. Daarnaast werden we door Ineke van Kinderwoud en Heidy van de peuteropvang meegenomen in de wereld van de peuters en de kleuters. Terwijl de IB'ers, Edith en Petra, ons vertelden over hun beeld op verbinding binnen de Zwetteschool. Tijdens een rondleiding geleid door de leerlingen zelf, kregen we een indruk van de school. De Zwetteschool streeft ernaar een plek te zijn waar iedereen graag bij betrokken is en waar kinderen later met plezier op terugkijken. Hier draait het niet alleen om cognitief leren, maar ook om het gezamenlijk bouwen aan een sociale school. Leerkrachten stimuleren zelfexpressie en zelfontplooiing.

Naast reguliere vakken besteedt de school aandacht aan creativiteit, toneel, sociale vaardigheden, natuur en sport. Als Brede School bieden ze ook BSO en een peuterspeelzaal aan in samenwerking met Kinderwoud. 

Wist je dat? De Zwetteschool heeft ruim 300 leerlingen, werkt met het KiVa-programma en communiceert met ouders via de app Social Schools.

"Samen groeien in wie we zijn. We blijven onszelf ontwikkelen."

IKC It Pertoer: Ontdekken, Verbinden, Schitteren

Onze laatste stop brengt ons naar It Pertoer in het prachtige Weidum. Hier stond Hanno, de directeur, al klaar om ons te verwelkomen. Nieuwsgierige gezichten gluurden vanachter de ramen naar de gemeenschappelijke ruimte, vol belangstelling voor wat er binnen gebeurde. Een aantal leerlingen, dé gastvrouwen, stonden gereed om ons rond te leiden door hun school. Na de rondleiding deelde Hanno met ons zijn visie op It Pertoer binnen het dorp en de bredere samenleving. En zoals Hanno is, vol energie en sportief, voordat we weer de bus instapten, moest er natuurlijk nog even bewogen worden. Een prachtschool in een prachtige omgeving.

In het IKC vinden ze het belangrijk dat alle kinderen zich welkom voelen. De school stimuleert en daagt uit op sociaal emotioneel en cognitief gebied en schenkt ook aandacht aan kunstzinnige vorming en een gezonde lichamelijke ontwikkeling. Een intensieve samenwerking van de pedagogisch medewerkers en leerkrachten is essentieel om kinderen van 2 tot 13 jaar optimaal te kunnen ondersteunen en begeleiden bij hun ontwikkeling. Hierbij vinden ze het belangrijk om het dorp en de verenigingen bij hun IKC te betrekken. Ze zijn er samen voor de kinderen en het dorp.

Wist je dat? It Pertoer sinds twee jaar IKC is, een echte dorpsschool met kinderen uit vijf verschillende dorpen is en al sinds het begin met Snappet werkt en dit steeds weer aanpast aan de behoeften van het kind en het hedendaags onderwijs.

"Ontdekken, verbinden, schitteren: waar ieders talent samenkomt."

 

Dat was de Bustour van 2024! Maar geen zorgen, we komen volgend jaar terug! Namens KyK willen we graag onze dank uitspreken aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van de Bustour. Het is dankzij jullie enthousiasme en betrokkenheid dat we een onvergetelijke ervaring hebben gehad. Tot kykes!